Theory of Everything
- Paul van Schaik
- 14 jan 2016
- 2 minuten om te lezen
The Theory of Everything
De theorie van alles, de unificatietheorie, of Verenigde velden theorie, is een (nog niet bestaande) theorie die de verschillende fundamentele theorieën in de natuurkunde met elkaar verenigt. Zo'n theorie zou alle elementaire deeltjes en de fundamentele natuurkrachten in één model samenbrengen. Dat die theorie na meer dan honderd jaar zoeken nog steeds niet bestaat roept bij mij de vraag op: kloppen de fundamentele theorieën wel?
Het gaat over de werking van de vier fundamentele krachten: 1. Sterke kernkracht. Een kracht die neutronen en protonen samenhoudt in de atoomkern.
2. Elektromagnetische kracht: de kracht die op elektrisch geladen deeltjes inwerkt.
3. Zwakke kernkracht: een afstotende interactie tussen elektronen, neutrino's en quarks.
4. Zwaartekracht: een aantrekkingskracht die op alle deeltjes werkt. Zowel op korte als op lange afstand. Deze kracht zorgt dat er niets zomaar van de aarde afvliegt en dat manen, planeten en sterren in hun baan door de ruimte blijven.
De eerste drie krachten passen wel in een model, het standaardmodel van de kwantummechanica, maar de vierde niet. Laten we daarmee beginnen: Dat is de zwaartekracht, onderdeel van de algemene relativiteitstheorie. Volgens deze theorie fungeert de kern van een atoom als een magneet.
Dat zit zo: In de kern zitten protonen en neutronen, die zorgen dat de elektronen, als planeten om de zon, in hun baan om de kern blijven cirkelen. Die kern is zo klein als een honderdste picometer in diameter. Dat is echt heel klein: 0,000 000 000 001 meter. De aantrekkingskracht trekt aan de elektronen. Dat is mogelijk. Die zijn nog kleiner. Maar wat twijfelachtig is: Al die atomen samen vormen bijvoorbeeld de zon die planeten naar zich toetrekt. Of als die atomen samen een planeet vormen, dan ontstaat de zwaartekracht die zorgt dat je niet van de aarde valt.
We zijn eraan gewend geraakt dit logisch te vinden. Maar hoe kan de kracht in zo’n piepklein atoom dat effect veroorzaken? Als je ook nog weet hoever die atomen uit elkaar staan. Ze staan, op hun schaal, net zo ver bij elkaar vandaan als twee sterren. Dus die spikkeltjes in de gigantische leegte zouden voldoende aan elkaar trekken om de drie andere krachten te overtreffen?
Dat lijkt me sterk.
Veel logischer is dat de kracht niet vanuit de kern trekt, maar dat de kracht om de kern zit en de deeltjes tegen elkaar aandrukt.
Dat zegt ook John Milweski die met zijn Superlicht theorie de grootste problemen in de natuurkunde voorlopig heeft opgelost. Het lijkt er echter op dat we het probleem liever in stand houden, we horen immers weinig over John. Maar dat kan komen omdat hij onder de plak zit bij zijn vrouw:

A theory of everything (ToE) or final theory, ultimate theory, or master theory is a hypothetical single, all-encompassing, coherent theoretical framework of physics that fully explains and links together all physical aspects of the universe.[1]:6 Finding a ToE is one of the major unsolved problems in physics. Over the past few centuries, two theoretical frameworks have been developed that, as a whole, most closely resemble a ToE. These two theories upon which all modern physics rests are general relativity (GR) and quantum field theory (QFT).
Comentarios